Lépj be a szuper hűségprogramba
Keresés

Téli babatakarószett DIY

Amire szükséged lesz:

  • 1m pamutvászon
  • 1m minky/polár/wellsoft/babyplüss tetszés szerint bármelyik
  • 1m közbélés vagy másnévez flíz
  • Cérna
  • Gombostű
  • Szabóolló
  • Varrógép és
  • Vasaló
A pamutvászon anyagokat minden esetben be kell avatnotok, mivel 100% pamuttartalmúak, ezért összemehetnek, és a színüket is engedhetik. Minél jobb minőségű a textil, annál kisebb az esélye ennek, de én mindig avatok. Az a tuti ;)

Pár szó az avatásról. Forró, minimum hatvan fokos vízben áztassátok a textilt, amig ki nem hűl a vízzel együtt (erre azért van szükség, hogy ha akar, hő hatására összemenjen) Utána öntsetek hozzá egy kis ecetet (ez a szín fixálása miatt szükséges). Aztán a legkisebb centrifugán fugázzátok ki. Gőzölős vasalóval, amig nedves, addig vasaljátok ki. Kész is, mehet a gép alá.
Első lépésként ki kell szabnotok minden anyagból 2db téglalapot egy 75x100 cm-eset (ez lesz a takaró), és egy 45x30 cm-eset, plusz minden oldalhoz adjatok hozzá 1cm varrásszélességet.
Következő feladat a 3 anyag összetűzése lesz.
Minky anyag varrásáról tudni kell, hogy nagyon nyúlik varrás közben. Ezt úgy tudod kiküszöbölni, ha maximum 2 cm-enként letűzitek gombostűvel. Tudom aprólékos munka, de megéri, mert egyébként meg lehet bontani.Fontos a tűzési sorrend is. Én a következőképpen ajánlom. Először a pamutvászont szabd ki. A kiszabott darabot színoldalával fektesd a minky színoldalára. Gombostűzd össze 2cm -enként maximum. Ezután a ezeket fektesd a minky fonákoldalával a flízre. Ezt is tűzd össze. A képen láthatjátok a vászon fonákoldalát, a bélés anyagot és a kettő között pedig a minky van.Én most vastag steppelt flízt használok, nagyon meleg, téli takaró készül.
Mehet a gép alá, talpszéllel körbe varrjuk.Ne felejtsétek el a kifordítónyílást sem. Én aluk szoktam kihagyni., kb 10cm es rés legyen. Ezen tudjátok kifordítani, és lesz belül a varrás és kívül a minta.Ha megvagytok a kiforditással is, a sarkakat vágjátok le, hogy szépen forduljon ki. Vigyázzatok, nehogy bele vágjatok a varrásba mert akkor lebomlik.Ezután készítünk ez díszítő varrást a színoldalon. Erre azért van szükség, hogy a bélést letűzzűk vele, hogy a későbbiekben ne csússzon és tekeredjen össze a takaróban. Én 2cm es távolsággal készítettem, de lehetne akár 5 vagy 10 cm is. Rajtatok áll, hogy tettszik jobban.A kifordítónyílást rejtett kézi öltéssel varrjátok be.
Szükség esetén gőzölős vasalóval vasalhatjátok.

Kész is van. Csodaszép lett. Ugye?

 

E-mail Facebook Instagram