Lépj be a szuper hűségprogramba
Keresés

Jersey varrása overlock és fedőző nélkül

Tény, hogy rugalmas anyagokat a legegyszerűbb és leggyorsabb overlockkal varrni, de sokunknak nincs ilyen otthon. A háztartási varrógépek is gyakran tudnak overlock-öltést utánozni a cikcakköltés és az egyenes öltés kombinálásával. A lényeg, hogy cikcakköltést is TARTAMAZ, hiszen ettől rugalmas. Próbáld ki a sima cikcakköltéseket, hasonlítsd össze őket:

2016 05 01 Raglán felső (7).JPG

Az egyenes öltés nem rugalmas, nem fog együtt nyúlni az anyaggal, és amikor a szép új ruhát fel akarod venni, elpattan a varrás. A cikcakköltés együtt tud nyúlni az anyaggal, mint a rugó, amikor meghúzod. Minél szélesebb cikcakkot választasz (minél nagyobb az öltésszélesség), annál jobban tud nyúlni a varrat. Ám nem kell, hogy az anyaganál jobban nyúljon, találd meg azt az öltésszélességet és öltéshosszt, ami még jól nyúlik, de nem is hagy nagy távolságokat az egyes öltések közt a varrás irányában, nem képez túl laza varratot. Az alábbi képen 2 mm hosszú és 2 mm széles cikcakköltést látsz, ami egy biztonságos, szép varrat:

2016 05 01 Raglán felső (8)

Az öltésfajta mellett fontos a rugalmas anyagokhoz való varrógéptű és a műszálas (poliészter cérna) is. A jersey és stretch tű legömbölyített vége nem tesz kárt a hurkolt kelme szálaiban, a poliészter cérna pedig nem szakad egykönnyen.

A fedőző gépet pedig ikertűvel helyettesítheted! Létezik 2,5 mm, 4 mm és 6 mm tűtávolságú ikertű is, de ellenőrizd le, hogy a te géped tűlemezén átfér-e a szélesebb!

2016 05 01 Raglán felső (9).JPG

Fontos még, hogy ha nem állítható a talpnyomás a varrógépeden (csak a drágább gépek tudják ezt), akkor nagyobb öltéshosszal varrj az ikertűvel. Itt 4 mm öltéshosszt látsz a 4 mm-tűtávolságú ikertűvel varrva, mégis viszonylag kicsik az öltések.

2016 05 01 Raglán felső (10)

Az anyag visszájáról így néz ki az ikertűs varrat (jobb oldalon). Egyszerre tisztázza és rögzíti az anyagszélet, és rugalmas marad.

2016 05 01 Raglán felső (11).JPG

E-mail Facebook Instagram