Lépj be a szuper hűségprogramba
Keresés

Hajrá varrjál! (Avagy hogy kezdj bele)

Én gyerekkoromban imádtam a babáimnak ruhákat készíteni, persze csak kézzel varrtam őket, azután ahogy kinőttem a babázást, ez abba is maradt. Felnőttként sokáig ott motoszkált a fejemben, hogy de jó lenne megtanulni ezt a csodás szakmát, de sosem mertem belevágni, nem volt elég önbizalmam, azt gondoltam ez nekem úgyse menne. Miért adjak ki pénzt egy varrógépre, ami majd csak ott porosodik az asztalon. A munkám viszont borzasztó elméleti volt, és nagyon hiányzott az érzés, hogy a két kezemmel létrehozzak valamit. Az áttörést pár éve a barátnőm okozta azzal, hogy nekem adta a varrógépét, mondván ő is kapta, de nem használja. Nagyon megörültem, és egyből belevetettem magam a varrás rejtelmeibe, teljesen beszippantott az alkotás varázsa.

Gyakran hallok kifogásokat, hogy miért nem mer valaki elkezdeni varrni: nagyon költséges, nincs rá idő, nincs elég kézügyességem, nem akarok tanfolyamra menni, stb. Ezek a negatív gondolatok ne tántorítsanak el, mert mindenre van megoldás. Íme, néhány tipp, hogyan kezdj neki!

  1. Először is szükséged lesz egy varrógépre, de nem feltétlenül kell egyből a legdrágábbat megvenni. Manapság nagyon alacsony áron lehet vásárolni a Lidlben, vagy az Aldiban háztartási varrógépet, ami kezdetnek megteszi. Kölcsön is kérhetsz egyet, ahogy én tettem, így ki tudod próbálni, hogy tényleg neked való-e a varrás. 
A ruhák, pólók készítésénél, a rugalmas anyagok varrásához később szükség lehet egy lockoló gépre. A „sima” háztartási varrógéppel is lehet varrni rugalmas anyagot, de ha profibb, bolti eredményt szeretnél, akkor érdemes beruházni a későbbiekben. A rugalmas anyagszélek eldolgozására jól jön majd egy fedőző gép, én helytakarékosság miatt kettő az egyben gépet vettem,(fedőző és lock) ami szuperül bevált. 

  1. Hogyan fogj neki? Ha már megvan a gép el is kezdheted gyakorolni a befűzést, a különböző varrástípusokat, ismerkedhetsz a különböző talpakkal. A varrógépekhez nagyon jó leírást kaphatsz, ezzel már el tudsz indulni. Ha el tudsz menni varrótanfolyamra, az a legjobb, de e nélkül is meg lehet szinte mindent tanulni, hála az internetnek. Rengeteg videót találhatsz pl. a Youtubeon, arról, hogyan kell használni a te géptípusodat, hogyan kell gomblyukat készíteni, cipzárt bevarrni, és a varrós-blogok is nagyon hasznosak információszerzésre. 


  1. Ideje kipróbálni a varrást élesben! Először javaslom, rugalmatlan anyaggal kezdd, pl. pamutvászonnal, és valami egyszerűt készíts! Kis szütyő varrása, hajcsattartó, párnahuzat, tornazsák például gyors sikerélményként szolgálhat. Ne spórold az időt a gombostűzésre, ezzel sok kellemetlenségtől megkímélheted magad!
  2.  Ismerkedj az anyagtípusokkal, neten rengeteg leírást találsz, és boltokba betévedve nézegesd őket! Nyugodtan kérdezd az eladót mi mire alkalmas!
  3. Jöhet a ferdepánt varrása, örvendeztesd meg magad vagy családod terítőkkel, falvédőkkel!
  4. Elsőre kissé bonyolultnak tűnhet az applikálás megtanulása, de némi gyakorlással könnyen elsajátítható, és ezekkel tudod igazán egyedivé tenni az alkotásaidat. Mindenképp használj kétoldalú fátyolragasztót a rögzítéshez, így elkerülhető a rétegek elcsúszása!
  5. Ha már van némi tapasztalatod, akkor varrhatsz ruhákat. Én először babaruhákkal kezdtem, kislányos anyukaként számos baba állt modellt a kislányom nagy örömére. Itt könnyen gyakorolhatod a cipzár bevarrást, a gomblyukkészítést, és a különböző szabásmintákkal is büntetlenül lehet kísérletezni. Nem kell aggódni, ha valamit elrontasz, mert nem pazarolsz vele sok anyagot. A babaruhák későbbiekben is jó célt szolgálnak a maradék anyagok felhasználására. 


  1. Végül jöhetnek a felnőtt ruhák, és a rugalmas anyagok. A rugalmas anyagoknál az egyik fő mumus a nyakpánt bevarrása szokott lenni. Ha bátortalan vagy, varróboltokban vásárolhatsz rugalmas szegőpántot, amivel könnyebben meg tudod oldani ennek az elkészítését. Ekkor már akár a játék babát is összeöltöztetheted a gyerekkel! Érdemes lehet először olcsó anyagokat választani, így ha elrontod nem lesz sírás. 


  1. Ezen a szinten a legfőbb gondot a szabásminta megszerzése szokta okozni. Legkézenfekvőbb megoldás, ha Burdát, vagy más ilyen típusú magazint vásárol az ember, amiben megtalálhatóak a szabásminták. Interneten is lehet vásárolni letölthető szabásmintákat, ezek előnye, hogy egyből több méretben is hozzájuthatsz. Érdemes belépni facebook-os varrócsoportokba, ahol tapasztalatom szerint rengeteg információt össze lehet szedni, általában nagyon segítőkészek a tapasztaltabb varrótársak. A csoportokban a drive-on lehet szabásmintákat is találni ingyenesen. Haladók pedig maguk is gyárthatnak szabásmintát.
  2. Végezetül pedig a legfontosabb tanács, hogy ne félj attól, hogy valamit elrontasz! Némi kreativitással szinte mindent ki lehet javítani. A bontást sajnos nem lehet megúszni, de akkor se keseredj el, ha bontani kell! Minden hibából tanul az ember, és egyre jobb lesz az eredmény, ez a tanulási folyamat része.

 
Ha mindezeken túljutsz, a határ a csillagos ég, szinte bármit készíthetsz, persze még ekkor is rengeteg fejlődési lehetőség van. Speciális területek is léteznek, pl. a táskavarrás, ahol a különböző merevítéseket is el kell sajátítani, vagy a baba-készítés, plüssállat varrása, a patchwork stb, ezek mind sajátos ismereteket igényelnek.

Varrni nagyon jó, nálam valódi flow élmény. Azok a barátok, családtagok, akiknek varrok, azt mondják, érzik a ruhákban, tárgyakban, hogy bele van varrva a szeretetem, és ez így is van, ez a legjobb dolog az egészben!

Szóval ne habozz, nincs kifogás, hajrá varrjál!
 

E-mail Facebook Instagram