Lépj be a szuper hűségprogramba
Keresés

Pörgős szoknya készítése

Az igazán pörgős szoknya teljes körből készül. Lehet természetesen a teljes körnek csak egy részét használni, de az kevésbé fog magasra pörögni.
Az alábbiakban egy teljes kör szoknya készítését fogom bemutatni, kis barátnőm ugyanis arról álmodozott. Egy egészen könnyű anyagot választottam, lágy esésűt, de készítettem már patchwork vászonból is, az is jól pörög. Talán csak a nagyon vastag, nehéz kelmék nem felelnek meg a célnak.
A szoknyához két méretre lesz szükségünk, a derékbőségre és a szoknya kívánt hosszúságára.
Az alábbi képletet használtam a szoknya sugarának (R) kiszámításához:
R= derékbőség-2




A kapott sugárral kört rajzolunk, ez lesz majd a „lyuk”, amit kivágunk a nagy kör alakú anyag közepéből, ami a teljes szoknyánk lesz.



Ugyanezzel a középponttal rajzolunk egy nagyobb kört is, melynek sugara a fent kapott R+a kívánt szoknya hossza+felhajtás (ki hogy szereti, nálam kb 2 cm).
Én ezt először egy papírra rajzoltam meg, és az egyszerűség kedvéért csak egy negyedkört, hiszen az anyagot majd könnyedén hajtogathatom.
Az anyagot tehát négyrét hajtottam (figyelni kell, hogy a szabásmintát ne forgassuk el az anyaghoz képest, és a két egyenes oldala kerüljön a hajtásokra!)



Rátűztem és körberajzoltam. (én mindig biztonsági játékot űzök, tehát a belső ívnél egy fél cm-t ráhagytam, hogy biztosan maradjon elég anyag a derékrészben).



Fogtam a gumit (5 cm széles, színben a szoknya anyagához illeszkedő gumi a derékbőségnél 2cm-rel hosszabb) és összevarrtam egyenes öltéssel. Ha nagyon vastag lenne az illesztésnél a gumipánt, akkor a varrásráhagyásokat szintén egyenes öltéssel le lehet tűzni. Így kényelmesebb lesz. Puhább gumi esetében nincs szükség erre.



Az anyag két íves szélét (vagyis a kicsi és a nagy körívet) lelockoltam, de a háztartási varrógép cikkcakk öltése is tökéletesen megfelel.
A gumipánton bejelöltem a varrással szemközti közepet (ez lesz az eleje közepe) és a két oldalt, vagyis a pántot 4 egyenlő részre osztottam.



Ugyanezt megtettem a szoknya anyagának derékrészénél is, és a megjelölt helyeket egymásra illesztve összegombostűztem a gumit és a szoknyát, majd levarrtam.





Felhajtottam és levarrtam az alját, kivasaltam és kész!





Kellemes varrást és pompás pörgést!
 

E-mail Facebook Instagram