Lépj be a szuper hűségprogramba
Keresés

Ovis zsák varrása

A zsák rengeteg méretben kapható, én mégsem fogok most konkrét számokat mondani, az a legjobb, ha a vállfa kiválasztásával kezdjük, én mindig a vállfa alakjának és méretének megfelelően szabom, hiszem így pontosan illeszkedni fog rá, szépen „kifekszik” és nem lötyög.

Hozzávalók:

  • Pamutvászon vagy más nem nyúlós anyag (vállfa szélessége+kb4-5 cm a szélessége, hosszúság tetszőleges (45-55 cm) ebből 2 darab: az eleje és a háta, az elejét a zipzár miatt kettévágjuk hosszában és egy zsebnek való, melynek hosszabbik oldala a zsák szélessége, rövidebbik pedig 20-25 cm)
  • Zipzár (kb 35-40 cm, túl rövid nem jó, mert megnehezíti a kis kezek számára a ki- és bepakolást, túl hosszú pedig a zseb miatt felesleges)
  • Vállfa
  • Opcionális: applikáció/hímzett ovis jel/névtábla

Elkészítéséhez szükséges eszközök:

  • Olló (vagy vágólap és vágókés)
  • Kréta, ceruza amivel az anyagra írhatunk
  • Gombostű/csipesz
  • Háztartási varrógép (lehet persze interlockkal is tisztázni, de elegendő a sima cikkcakk öltés is)

Először kiszabjuk az anyagokat: 1 db háta, 2 db eleje és 1 db zseb



Következő lépésként szegjük be a zseb tetejét! Ehhez hajtsuk vissza duplán az egyik hosszanti oldalát (ez lesz a teteje) és színéről tűzzük le!



Ha szeretnénk applikációt, hímzést stb. elhelyezni a zsákon, annak most van itt az ideje.
Majd fektessük rá a cipzárt színével az eleje anyagának színére és varrjuk le (itt segítségünkre lesz a cipzárvarró talp). Ismételjük ugyanezt a másik oldalon!





Hajtsuk félbe az elejét a cipzár mentén és varrjuk össze az eleje alját is, vigyázva, hogy a cipzártól elegendő távolságra haladjunk ahhoz, hogy a tű ne törjön bele a cipzárba!



Tűzzük le az anyagot a cipzár mindkét oldalán a színéről!



Gombostűzzük a zsebet az eleje aljára!

Tegyük a vállfát a háta fonákjára és rajzoljuk rá a körvonalát az anyagra krétával!



Helyezzük a hátlapot és az előlapot színt színre és varrjuk körbe! A vállfa kampós részénél hagyjunk egy pár centiméteres lyukat, amin majd ki- és behelyezhető a vállfa (például mosáskor). A vállfa vonalától kb 7 milliméterre haladjunk (ne pont a vonalon), így elegendő lesz a zsák bősége ahhoz, hogy a vállfa beleférjen. (hiszen a vállfa vastagságával is számolnunk kell). Érdemes a varrás után a szélét cikkcakk öltéssel eltisztázni (illetve interlock is használható természetesen).



Fordítsuk ki a zsákot és a „nyakánál” lévő részt egyszer visszahajtva tűzzük le!



Kész! Lehet is pakolni!

E-mail Facebook Instagram