Lépj be a szuper hűségprogramba
Keresés

Ökokarácsony: dekorációötletek a hulladékmentesség jegyében

SnapPap madárkadísz

Ha mosható, varrható papírból készítünk egy táskát, notebook tokot, mellette óhatatlanul marad egy-egy csík. Ezt sem kell a szemétbe dobni. A kis madárdíszek elkészítéséhez nem kell különösebb eszköz sem, csak egy kis trükk.

Eszközök:
SnapPap papírmaradék, szalag
lyukasztóeszköz
olló
madzag



1. Vágj 20-25 centi hosszú, 2 centi széles csíkot a SnapPap-ből. Körülbelül a közepénél köss rá egy csomót. Jelöld meg a csomó tetejénél, itt kell majd kilyukasztani, hogy felfűzhesd.
2. Bontsd szét a csomót, lyukaszd ki a bejeölt helyen.
3. Fűzd át rajta a kívánt hosszúságú madzagot akasztónak, kösd meg az alján.
4. Kösd meg újra a csomót.
5. A papírcsík egyik végénél vágd le a madárka fejét-csőrét, másik végén V-alakban a farkát. 6. Már kész is a madárka karácsonyfadísz.

Idén nem csak karácsonyfadísznek, de az ajándékokhoz névkártyának is ilyen madárkákat készítek, a megajándékozott nevét a madár farktollához írom majd fel.

Méhviaszos csomagolókendő

A csodaszép pamutvászon maradékokból olyan környezetbarát szendvics- és ételmaradék csomagoló kendőket készíthetünk, melyekkel kiválthatjuk a frissen tartó fólia vagy éppen alufólia használatát. Saját készítésű ajándéknak is remek.

Eszközök:
pamutvászon anyagmaradék
méhviasz lapok vagy tömb
cikk-cakk olló
körző
vasaló
sütőpapír
tepsi



1. Rajzolj egy akkora kört a pamutvászonra, amekkora méhviaszos kendőt szeretnél. Ha szögletest készítenél, derékszögű vonalzót használj. Vágd körbe cikkcakkollóval, ha nem szeretnéd beköttetni. De sima ollóval is vághatod, viszont így szükség lesz rá, hogy körbeköttesd, így megelőzve az anyag szétbomlását.
2. Helyezd az anyagot a tepsire egy sütőpapírra. Ha méhviasz tömböt használsz, reszelj rá annyi méhviaszt, hogy mindenhova egyenletesen jusson. Ha lapokat, ahogy én is, a tépkedés egyszerűbb.
3. Majd helyezd rá a másik sütőpapírt, és a felmelegített vasalóval egyenletesen olvaszd bele a viaszt az anyagba. A sütőpapíron keresztül remekül látszik majd, hogy hol olvadt már meg rendesen, és hol kell még vasalnod.
4. Ha kész, húzd le róla a sütőpapírt, csíptesd fel megszáradni a szárítóra pár percre. Ahogy kihűl a viasz, megdermed kicsit.

A tálak tetejére a kezed melegével szépen rásimítható, és nem esik majd le. Ha szennyeződik, langyos mosogatószeres szivaccsal eltörölhető. Akár egy évig is újrahasználható.

Karácsonyi ajtódísz anyagmaradékból

A jersey anyagok maradékát sem kell a szemétbe dobni. Ha maradt egy szép hosszú csík, akár ajtódsz koszorút is készíthetsz belőle.

Eszközök:
70x20 cm anyagmaradék
felgyűlt anyagdarabkák a töméshez vagy tömőanyag
nagyobb anyagdarabok a díszítéshez
olló
színben harmonizáló cérna, tű



1. Vágj egy 70 centi hosszú, 20 centi széles csíkot a jerseyből, amely a koszorú alapja lesz. Varrd össze a hosszú oldalát, majd fordítsd ki.
2. Tömd meg a maradékanyagokkal vagy tömőanyaggal.
3. Igazítsd össze a két véget és varrd egybe. Kész a koszorú alapja.
4. Én kis gömbökkel szeretném idén díszíteni, így ezeket készítek maradékanyagból. De a lehetőségeknek csak a fantázia szab határt: masnit, virágokat is kialakíthatsz dekorációként.
5. Varrd fel az apró gömböket, formákat a koszorúra, rendezd olyanra, amilyenre szeretnéd.
6. Varrj egy akasztószalagot a tetejére és már az ajtódban csodás karácsonyi hangulat fogadja az érkezőket.







 

E-mail Facebook Instagram