Lépj be a szuper hűségprogramba
Keresés

Napkalap percek alatt

Először a jövendőbeli tulajnodost kell lemérnünk. (az ábra bár nem szép, de remélem, érthető) Három adatra van szükségünk, amiket A, B és Cvel jelöltem.



Az A és B segítségével megrajzoltam a kalap oldalait (ebből 2 darabot kell majd szabni). A közepéhez még azt is el kell dönteni, milyen távolságra legyenek ezek egymástól, ez a szám (legyen D) adja majd a kalap középső elemének szélességét, a hosszúsága pedig a C+kb 6 cm (ízlés szerint változtatható), ebből 1 darab kell. (ez a 3 darab van nálam pöttyös anyagból).



Szükséges még egy pánt, (nálam fekete anyagból), ami ízlés szerinti szélességű (nálam 3 cm, de duplán szabtam varrásráhagyással, tehát kb 8 cm), hosszúsága pedig kb 15-20 cm-rel hosszabb a fejkörfogatnál (nálam éppen csak meg van kötve, de ha valaki masnira szeretné kötni vagy dupla csomóra vagy merev anyagot használ, akkor hosszabbra kell hagyni!)
Varrás:
Az egyik „félkör” íves oldalát a középső rész egyik hosszabbik oldalához varrjuk (színt színre fordítva). Majd a másik „félkört” a középső rész másik oldalához. Én elöször megvarrtam az ívet majd elcikkcakkoztam.



A kimaradó hátsó részt körbecikkcakkozzuk, majd beszegjük.





A pántot hosszában félbehajtjuk és a kalap aljára varrjuk (ehhez megkeressük és gombostűvel megjelöljök a kalap és a pánt közepét és egymásra illesztjük) és eltisztázzuk.



A pántból lelógó részeket is befejezzük. A szabott széleket a pánt külső részei közé behajtjuk és a színén elvarrjuk (ugyanígy fejezzük be a végét is, egy L alakú varrással).



A pánt fölötti varrásráhagyást még rögzíthetjük varrással, de – különösen vékonyabb anyagoknál – a vasalás is elegendő.





Kész is a napkalap!

E-mail Facebook Instagram