Lépj be a szuper hűségprogramba
Keresés

Milyen bélésanyagot használjak

Tömőanyagok
A leggyakrabban használt tömőanyag a vatelin-termolin. Felhasználható mint töltőanyag plédek, ágytakarók, zsebes tárolók vagy kiságy védők készítéséhez és mint ruhabetét mellény, dzseki, kabát varrásnál. Különböző szélességekben van. Általánosan véve, minél alacsonyabb számú, annál vékonyabb termolin. Például a N80-as Termolin vékony, ezért megfelelőbb nyári plédek készítéséhez, viszont a N250-es Termolin vastag, így inkább téli plédek készítéséhez ajánljuk.
Az N jelölés azt jelenti, hogy a tesztelve volt alkalmassága gyermekeknek 3 éves korig.
A tömőanyagok közé tartozik egy speciális típusú Termolin is, AL jelöléssel, ami azt jelenti, hogy az anyag egyik fele alumíniummal van bevonva. Ennek köszönhetően alkalmas tömőanyag különböző dolgokba: konyhai kesztyű, melegítő thermo táska, piknik táska, üvegborító, ételdoboz borító gyerekeknek, vagy ülőke, hogy ne fázzon a popsija:)
Léteznek még más termolin anyagok is, például pamutból. A pamut porosodó tulajdonsága miatt, ezt a típust nem tartjuk készleten.
Ebbe a csoportba sorolhatjuk az Arachne anyagot is, amely PES fonal, újrahasznosított pamut és karbonizált juhgyapjú keveréke. Más szavakkal, nagyon meleg:) De vigyázat, mert hajlamos a zsugorodásra és ezért előmosást igényel. Használható melegítő kabátbetétnek vagy mint patchwork tömőanyag.
Az utolsó tömő termék a PES töltőanyag. Felhasználható játékok, párnák és dekorációk kitöméséhez. Mosható egész 95°C-on, ezért az atkáknak és gombáknak nincs esélyük. Ez bonusz minden anya számára:) Természetesen egészségügyileg ártalmatlan és megfelel 3 év alatti gyermekeknek.
Bélésanyagok
A bélésanyagoknál ezek a kategóriák léteznek: nem bevasalható, egyoldalasan bevasalható és kétoldalasan bevasalható. Továbbá vastagságuk és használatuk szerint csoportosítjuk őket.... Szédületes, mennyi minden, ugye:)
Kezdjük a vastagabbakkal. Leggyakrabban használják textil kosárkák, tablet vagy mobil telefon borítók készítéséhez, én középső rétegnek használom asztalteríték varrásnál. Szuper dolgozni velük, mert tartják a termékek formáját és nem olyan vékonyak mint a termolin. A kosár nem csak puha lesz, de ráadásul szépen ki lesz bélelve.
Az összes bélésanyag R betűvel kezdődik!
Nem bevasalható a Ronolin nevezetű anyag. Ismét érvényes, hogy minél nagyobb szám, annál erősebb bélés. Tehát a Ronolin 60-as vékonyabb mint a Ronolin 140-es.
Egyoldalasan bevasalhatóak a Ronopast, Ronofix és a Ronar FIX.
A Ronopast és a Ronofix csak annyiban különböznek, hogy a ragasztó összetétele más. A Ronopast poliészter alapú ragasztót tartalmaz, a Ronofix pedig poliamid alapú ragasztót. Ami a tulajdonságaikat és felhasználhatóságukat illeti, egyformák. Egy kis eltérésről még a vasalásnál beszélhetünk. A Ronofix-et elég alacsonyabb hőmérsékleten vasalni.
Itt még szeretném kiemelni, hogy az összes bevasalható közbélést GŐZ NÉLKÜL kell bevasalni!
A Ronar FIX nagyon hasonlít a Ronofix-re, de van egy kis specialitása. Gyártásánál összefonták a szálakat, ezáltal az anyag erősebb, tömörebb lett. Úgy néz ki mint az ötödölő négyzetrácsos hálója:) És azt írják könnyebb mint a Ronofix. Nem észleltem különbséget:)
Gyártanak még Ronar FIX LUX elnevezésű közbélést is, amely úgy van ragasztóval bevonva, hogy bevasalás közben ne nyomódjon át rajta a rács mintája.
Itt is érvényes az a szabály, hogy minél nagyobb szám, annál nagyobb az anyag vastagsága és tömörsége.
A Ronofix kétoldalasan bevasalható közbélés. Nála is ugyanazok a szabályok érvényesek mint mindig.
Ó, és még elfelejtettem hozzátenni, hogy az összes közbélés fehér vagy szürke változatban kapható.
Most térjünk át az úgynevezett vlizelinekre.
Felhasználhatók mint vékony közbélések gallér és blúz ujj töméshez, applikációk felvarrásához vagy ott, ahol csak vékony réteg tömésre van szükségünk.
Jegyezzük meg, hogy N betűvel kezdődnek.
Ismerünk Novolin, Novopast és Novofix nevezetű vlizelineket.
Elsősorban ne feledkezzünk meg a szám-szabályról. Igen, itt is érvényes:)
A Novolin nem-bevasalható vlizelin. Habár nem tudom, hogyan tudnám felhasználni én személyesen, de valamiben biztos hasznavehető. Egyébként az élelmiszeriparban kiváló szűrőanyagként használják:)
A Novopast bevasalható vlizelin. Egyoldalasan vagy kétoldalasan. Kedvenceim a 20+15-ös vagy a 20+15+15-ös. Applikációk felvasalásához alkalmas. Egyszerűen aláragasztja és már varrhat is.
A vastagabb vlizelinek, például a 40+18-as és a 80+18-as, inkább gallérokra és blúz ujjakra alkalmasak.
A Novofix-et nem nagyon szeretem, mert olyan mint, hogyha csak be lenne porozva a ragasztóval. Tulajdonságai nagyon hasonlóak a Novopast-hoz.
Ami a színeket illeti, újra fehér és szürke változatokban vannak.
És most áttérünk a specialitásokra.
Ha válltáskákat, retikülöket akar varrni, ezt a részt biztos élvezni fogja.
Talán a legszívósabb merevítő bélés a Klízsenka. Használhatjuk válltáska keretre vagy aljra, de siltes sapka merevítéséhez is. Bevasalható közbélés, egyoldalas vagy kétoldalas ragasztó réteggel.
Hasonló, de nem annyira kemény a Vefix. Úgy néz ki mint a klasszikus lenvászo, ragasztós réteggel. Itt is érvényes a szám-szabály.
Decovil – nagyon lágy, nem gyűrődik, nem hajlik, könnyedén átvarrható. Jó dolgozni vele. Két vastagságban kapható, de mindenki személyes döntése melyiket szereti jobban.
Penefol – igazi ínyencség. Nagyon erős merevítő bélés. Tökéletes táska alj vagy könyv borító. Tablet borítéknak inkább valami puhábbat használnék, ha a tablet véletlenül ki esne a kezéből, de láttam már penefol-al bélelt borítékot is. 
További ínyencség példaul a Sakon. Használják aprópénztartó, mobil vagy tablet borító készítéséhez. Nagyon puha, egyoldalasan felvasalható...
FIX 30 vagy fixáló háló. Egyszerűen fogalmazva, összeragaszt két anyagot:)
És a használata? Patchwork, szegély varrás, nadrág rövidítés,...
SOL 40 vagy SOL 70, más néven vízben oldodó vlizelin. Egyszerűen bevasalható rögzítési módszer, mosógépben szépen feloldódik.
Fuse´n´Tear egyoldalasan rávasalható közbélés, felhasználható például hímzésnél. Megerősíti az anyagot, egyszerűen eltávolítható. Többszörösen használhatja máshol is. Persze a használt, átvarrot rész nélkül:)
A Lamifix egy újfajta felvasalható, áttetsző fólia, mely felrögzíthető az anyagra, majd nedves ruhával lemosható.
Kozmetikai táskákhoz, textil tányérokhoz és kenyereskosarakhoz ajánljuk.
Zaro kiváló anyag konyhai kötényre, kesztyűre, vasalódeszka huzatra, tűzállóságának köszönhetően.

Flex foam mindkét oldala rávasalható. Flex foam egy hab két réteg lágy szövet között. Könnyű és stabil, egyszerű dolgozni vele.

Rasterquick mindíg segít azoknak, akik előre rajzolják a vonalakat. Egyszerűen rávasaljuk és átvarjuk az előkészített vonalakat.

Sandwich Fix a Vefix 300+20g + Ronofix 140+20g kombinációja. Táskákhoz ajánljuk!
E-mail Facebook Instagram