Lépj be a szuper hűségprogramba
Keresés

Kötényruha cikk

1. Szükséges eszközök, hozzávalók: a kiválsztott anyag, bélésanyag, mérőszalag, jelölő, olló



2. Készítsük el a saját szabásmintánkat a mellrészhez!

  1. A mellrész magassága. A felső szélességet a mellkas szélessége adja.
  2. A mellrész szélessége (a derék szélessége adja), felezve.
  3. A mellrész oldalának magassága.




A félbehajtott anyag hajtásához helyezzük el az elkészült szabásmintát, hagyjunk rá öltésszélességet, és úgy rajzoljuk meg és vágjuk ki a kötényruha felső részét.
3. A félbehajtott bélésanyagból is vágjuk ki ugyanezt.



4. A szoknya további részeit is mérjük le és vágjuk ki. A hátsó keresztpánthoz egy 12 centiméter széles csíkot vágjunk az anyagból, olyan hosszút, ami a mellrész tetejétől az ellentétes oldali derékig elér, ráhagyásokkal együtt. A szoknya alját olyan szélesre méretezzük, mint a felsőrész szélességét, a kívánt szoknyahosszal készítsük el a téglalpot, mely a szoknyarész eleje lesz. A szoknyarész hátuljához adjunk hozzá még akkora magasságot, amekkora a gumiház, ennyivel nagyobb legyen a hátulra szánt téglalap. A hátsó gumiházhoz a bélésanyagból vágjunk egy szoknyarésznek megfelelő szélességű, 10 centiméter magas anyagot. Tisztázzuk az anyagszéleket.



5. A varrás első lépéseként varrjuk össze a mellrészt a szoknyarésszel.



6. Varrjuk rá a gumiházat a hátsó szoknyarész tetejéhez.



7. Varrjuk össze és fordítsuk vissza színére a keresztpántokat. Ha nincs speciális eszközünk hozzá, egy fakanál nagy segítség lehet.



8. A pántokat 45 fokos szögben kifelé fektessük a szoknya elejének mellrészére, 2 centire a szélétől. A bélésanyagot a színével befelé fektessük rá, lefedve a pántokat. Gombostűkkel rögzítsük a helyén az anyagrétegeket, hogy ne mozduljanak el varrásnál. Varrjuk össze a felsőrészt a béléssel, belevarrva a pántokat is, Majd fordítsuk ki a stircelőt, és a pántokat engedjük hátra.



9. Húzzuk bele a megfelelő hosszúságú, szélesebb típusú gumit a gumiházba, és illesszük a gumivégeket a bélésanyag mögé. Rögzítsük a gumiházat, a gumit, a stircelőt és a mellrészt gombostűvel, és így tűzzük végig a szoknya oldalát, rögzítve a gumit és a béléseket egymáson. Szegjük fel a szoknya alját, állítsuk be a pántokat a hátsó részen, varrjuk a helyére, és már viselhetjük is a személyre szabott szoknyánkat.



Mivel túl rövidnek találtam a kész szoknyát, még hozzávarrtam egy 10 centis sávot a végén. Én két régi farmernadrágot használtam fel a szoknya elkészítéséhez, mivel szeretem újrahasznosítani a már nem hordott régi ruhákat.

E-mail Facebook Instagram