Lépj be a szuper hűségprogramba
Keresés

Klasszikus vagy organikus pamutvászon?

A gyapotnövény termelése nagyon igényes. 0,5 kiló pamut termeléséhez 3500 liter vízre van szükség, ráadásul növényvédő szereket és peszticideket is kell használni. Egy 100% pamut pólónak olyan súlya van, mint a készítéséhez felhasznált vegyszerek mennyiségének. Ez szörnyen hangzik! Ráadásul a peszticidek többsége feltételezetten vagy bizonyítottan rákkeltő anyagokat tartalmaz! A peszticidek túlzott használatát genetikailag modifikált pamut gyártással akarták megoldani... A probléma az, hogy szabadalmazott termék lett belőle, így mindenkinek egy forrásból kell vásárolnia. Ezenkívül idővel mutatkozik, hogy némelyik kártevők ellenállóak kezdenek lenni.
Következésképpen a gyapot gyártók egyesültek és egy új termelési részleget alapítottak, organikus pamut elnevezés alatt. Kizárólag genetikailag nem módosított pamutról van szó, termesztésénél szintetikus műtrágyák helyett, organikus trágyát használnak, vegyszerek helyett, természetben előforduló kárttevőkkel védekeznek és váltakozó termesztést gyakorolnak, hogy a vetőföldet hagyják 
megpihenni.

Ahhoz, hogy a terület ökológiai engedélyt kapjon, három évig nem használhatnak növényvédő és gyomirtó szereket. Az ökológiai termés sokkal kisebb és ez megmutatkozik az organikus pamut végső árán.

Némelyik gyártók úgy csökkentik a pamut árát, hogy keveréket készítenek organikus és nem-organikus gyapotból. Ennélfogva minden anyagnál figyelembe kell venni, hány % biogyapotot tartalmaz. Még mindig léteznek nem tisztességes cégek, amelyek megpróbálják becsapni ügyfeleiket. Ha az organikus pólóján nincs kijelölve mennyi biogyapotot tartalmaz, akkor valószínűleg csak 3% -ot!!!
Mi olyan gyártókkal dolgozunk együtt, melyek 100% organikus pamutot használnak vagy legalább 95/97 % -at, maradék engedélyezett adalékanyaggal, például elasztánnal.

Önök mint vásárlók biztos nem fognak a gyártóknak telefonálni és tőlük informálódni mennyi % organikus pamutot használtak, erre szolgálnak a megfelelőségi tanúsítványok és bizonyítványok. A tanúsító szervezeteknek az a dolguk, hogy Önök helyett ellenőrizzék a gyártókat és tanúsítvánnyal garantálják, hogy a gyártó ne csaphassa be Önöket.

Magukról a tanúsítványokról majd legközelebb többet mondunk. Most csak pár szót befejezésül. Az organikus pamut első látásra drágának tűnik, de valójában éppen a nem organikus pamut drágább...Ha csak egy kicsit is meg akarjuk változtatni a világot, akkor kezdjük magunknál. Legalább gondolkodjunk el. Bolygónknak és nekünk is csak egy egészségünk van.
E-mail Facebook Instagram