Lépj be a szuper hűségprogramba
Keresés

Jersey – A sokoldalúság diadala

Nem kell azonban mindenáron nehéz és szúrós gyapjú öltözéket viselnünk. Készítsünk inkább jersey anyagból pulóvert! A sokoldalú dzsörzé rendkívül szabad és komfortos öltözéket kínál minden viselője számára.

Ahogyan kezdődött…

Maga a „jersey” elnevezés a brit Csatorna-szigetek legnagyobb tagjának nevéből származik. Feltehetően a Normandia partjaitól nyugatra fekvő szigeten készítették első ízben ezt a fémes hatású és hideg tapintású anyagot.

Jersey szigete már a középkortól kezdve Európa legfontosabb dzsörzé exportőrének bizonyult. Az öreg kontinens lakói évszázadokkal ezelőtt felfedezték ezen anyag rugalmasságát, és nagy nyúlására való képességét. Kezdetben ezért elsősorban alsóruházat anyagaként alkalmazták. De a középkorban még nem számított általános viseletnek a fehérnemű. A kor szelleme pedig nem is engedte meg, hogy az intim viseletet „egyenrangú” ruhadarabként kezeljék, a többi öltözékkel. Pályafutásának kezdetén ezért a jersey a megvetetett és elutasított anyagok közé tartozott.

Megszületik a jersey stílus!

Kétségtelen, hogy a jersey – számos kedvező tulajdonsága miatt – nem maradhatott örökre mostohasorban a ruhadarabok között. Arra azonban, hogy méltó helyét foglalhassa el, a huszadik század első feléig kellett várni.

A konfekcióipar forradalmasításának jegyében, Gabrielle „Coco” Chanel kosztümöket, valamint kardigánokat is tervezett jersey-ből. Chanel védjegyévé váló stílusa a kényelmes eleganciát célozta meg. A dzsörzé felhasználása pedig jól illeszkedett az általa megteremtett öltözködési kultúrához.

Természetesen, ahogyan a francia divattervező legtöbb ötlete, elsőre a jersey újszerű felhasználása is sokakban meghökkenést váltott ki. Ellenben az idő sokszorosan igazolta e kellemes anyag divatiparban való sokoldalú alkalmazását. Coco Chanel ugyanis olyan ruhákat képzelt el, amelyeket „egy nő magára vehet reggel, amikor elindul apró-cseprő dolgait intézni, amelyben délután teázhat a barátnőivel, és amelyben este akár színházba is mehet...”

Első ízben egy 1916-os divatbemutatón mutattak jersey-ből készült ruhákat. Alig egy évvel később a francia Vogue magazin már úgy írt a dzsörzéről, mint olyan „anyagról, amely hamarosan annyira az életünk részévé fog válni, mint a gyapjúszövet”.

Kényelmes és elegáns

Nem is sokáig kellett már várni a jersey átütő sikerére. A huszadik század hölgyei és asszonyai hamar megszerették a sokoldalú anyagot. Alig várták ugyanis, hogy levethessék a fájdalmat okozó fűzőiket, s a kényelmetlen, szűkre szabott fodros ruhákat. Végre olyan ruhákban lehettek, amelyekben egyszerre érezték szépnek magukat, ugyanakkor nem kellett „megszenvedniük” a csinos megjelenésükért. Többek között a jersey-nek is köszönhető, hogy a korábbi túldíszített és kényelmetlen viseleteket a sportosan elegáns, komfortos öltözékek váltották fel.

Nem véletlen, hogy Chanel idővel egész stílust épített a korábban nem igazán népszerű dzsörzére. A Chanel nevével fémjelzett kényelmes elegancia a két világháború közötti időszakban Európától a tengerentúlig népszerűvé vált. Ami egyenes úton vezetett a dzsörzé – és ezzel egyidejűleg a tweed anyag – elterjedéséhez.

Természetesen a huszadik század folyamán a jersey szerepe is változott. Amíg a divatbemutatókon kosztümöket mutattak be, addig a konfekcióipar kezdetben inkább bő szabású, térdig élő ruhákat állított elő dzsörzéből. Napjainkban már rendkívül változatosan használják fel ezt az anyagot. Pólók, pulóverek, kardigánok, s természetesen kosztümök is készülnek e sokoldalú anyagból. Mostanra az egykori fehérnemű anyag így valóban az alsó- és felsőruházatok közkedvelt és megbecsült textilévé válhatott.

Miért válasszuk a jersey-t?

Lényegében a körkötött kelméket nevezzük összefoglaló néven dzsörzének. Ahogyan a korábbiakban már szó volt róla, a jersey egyik legfontosabb előnye a rugalmassága, valamint a nagy nyúlásra való képessége.

Eredetileg az anyag finom gyapjúfonalból készült, de ma már selyemből vagy műszálas anyagból is elő tudják állítani. Napjainkban elsődlegesen a kevert jersey-anyagok jellemzőek: gyapjú és pamut vagy műszál kombinációját használják. Jellemzően a pamut és gyapjú keveréke jobban nyúló, és légáteresztő anyagot eredményez, minthogyha műszálat használnák. De kombinálhatják a pamutot poliamiddal, lennel, avagy ezek keverékeivel, attól függően, hogy milyen tulajdonságokat szeretnének kölcsönözni a belőle elkészült ruhadarabnak.

Alapvetően laza szerkezetű és hajlékony anyagról beszélünk. Az alap, vagy single jersey anyaga rendkívül könnyű, súlya mindössze 140 gramm négyzetméterenként. A jerseyből készült ruhák rendkívül kényelmesek, valamint gyűrődésmentes öltözékek. Nem véletlen, hogy gyakran készülnek pólók ebből az anyagból.

Másik legfontosabb tulajdonsága, hogy szép esésű anyagról van szó. Jersey anyagból igen gyakran készítenek kosztümöket, valamint elegánsabb kardigánokat, garbókat is. Ha szeretnénk elfelejteni a vasalást, netán hosszabb utazásra készülődünk, ahova bajos dolog lenne vasalót vinni, akkor szintén érdemes a dzsörzé kosztüm mellett dönteni. Ilyen anyaggal ugyanis – még a legszorosabban bepakolt bőröndben is – gyűrődésmentes lesz az öltözékünk, ám mindig garantálható elegáns megjelenésünk.

Egyik leggyakoribb kifogás a jersey-vel kapcsolatosan, hogy az ilyen öltözék „mindent megmutat”. Kétségtelen, hogy a simulós anyag miatt a „single jersey” valóban kihangsúlyozza testünk domborulatait. Nem kell azonban félredobni a jersey-t teltkarcsú alakkal sem. Pusztán ebben az esetben érdemes a duplán kötött változatot választani. Ezzel a sűrű szabású anyaggal ugyanúgy élvezhetjük a dzsörzé nyújtotta előnyöket, ám a duplán kötött pulóver kevésbé fog a testünkhöz simulni.

Bubulákovó – A minőségi és divatos anyagok webáruháza!

Mivel a dzsörzével könnyen tudunk dolgozni, így némi kézügyességgel és türelemmel mi magunk is káprázatos pulóvert készíthetünk. Könnyű anyaga miatt rendkívül kellemes viseletet biztosító ruhadarabot csinálhatunk belőle. A pamut alapú jersey-ben a téli hidegben se fogunk fázni az általunk készített pulóverben.

Ha nálunk vásárol, akkor garantáljuk, hogy minőségi jersey anyagokból fogja tudni elkészíteni kedvenc ruhadarabját. Biztosak vagyunk benne, hogy minden vásárlónk meg fogja találni a neki tetsző stílust és mintát. Az általunk kínált termékek mind nagyon jó minőségűek, színtartóak, és kifejezetten vidámak. Válogasson hát a rendkívül széles kínálatunkban, ahol menő tervezőktől találhat divatos és modern anyagokat!

Nálunk valóban széles választékot találhat!

Webáruházunkban több száz féle anyag közül választhat, amelyek számos színben és mintában állnak rendelkezésre. Nem kell azonban félnie, hogy nem tud eligazodni e hihetetlen nagy választékban. Honlapunk felhasználóbarát felületének köszönhetően könnyen tájékozódhat. Amennyiben jersey anyagot szeretne vásárolni, akkor nem kell mást tennie, mint kiválasztania a megfelelő színt és mintát, majd pár kattintással megrendelni a kívánt anyagot.

Le ne késse akcióinkat, kedvezményeinket!

Érdemes feliratkoznia hírlevelünkre, hiszen így naprakész információkkal rendelkezhet arról, hogy mikor melyik anyagot vásárolhatja meg akciósan. Vegye igénybe a Bubukedvezményt, amely – a téli időszak közeledtére való tekintettel – jelenleg is tucatnyi dzsörzé anyagra érvényes.

Ne feledje, a mi kis webáruházunk nem egy arctalan, jellegtelen hely, hanem lelke van. Mi vagyunk a Bubulákok és csak Önöknek vagyunk itt, hogy minőségi és divatos anyagokat, illetve kiegészítőket kínáljunk!

E-mail Facebook Instagram