Lépj be a szuper hűségprogramba
Keresés

Apróságok kezdőknek (kézi varrás a gép mellé)

  1. A tű befűzése (kézi varráshoz)

Tudtad, hogy van aki nem a cérnát „nyalogatja” meg, hanem a tűt?



És sokkal egyszerűbb, ha nem a cérnát próbálod befűzni a tűbe, hanem forditva. A mutató és a hüvelykujjad közé szorítod a cérnát és egészen addig lehúzod, hogy már éppen ne látszódjon. És ekkor a két összeszorított (nem kell azért fehéredésig szorítani, csak a cérna maradjon bent) ujjad közé a dugd be a tűt, bele fog „fűződni” a cérna.

  1. Csomó

Ha már szerencsésen befűzted a tűt, nyilván varrnál is vele. Szupergyors és „guszta”, szükség esetén pompásan elrejthető csomót köthetsz egyszerűen cérnád végére:
Tedd a tűt a cérnád végéhez, és néhányszor tekerd körbe a tűn (pont, mintha francia csomót akarnál varrni), max 2-3 elég lesz, majd húzd át a tűt a keletkezett kis cérnaalagúton. Húzd, amíg tudod és egy helyes kis csomót nem kapsz a cérna végére!



  1. Gomblyuk

Ezt már a legtöbb varrógép megvarrja helyetted, így nem is a „hogyan varrjuk?”, hanem a „milyen irányban álljon?” lenne a megfelelő kérdés. A gomblyukak állhatnak vízszintesen és függőlegesen. Elsősorban ez persze ízlés kérdése, de trmészetesen van néhány egyéb szempont is, ami megfontolásra érdemes.
A vízszintes gomblyukak nem engedik a ruha egyik oldalának „fel-le mozgását”, a függőlegesek viszont könnyen gombolhatók. Azonban ha nagy gombokat használsz, nem biztos, hogy van számukra elég hely az anyagon (mármint a gomblyukak számára), ha vízszintes gomblyukakat varrnál.
Pontosan a fenti indokok miatt a gyári kabátok jelentős része például „vegyesen” varrja a gomblyukakat, a legfelsőt vízszintesen, az alatta lévőket pedig függőlegesen.
Ha a gomblyukat bontóval vágod ki, mindig érdemes a két rövideb végébe egy-egy gombostűt szírni, hogy ha a bontó véletlenül „megszalad”, akkor se vágd túl a lyukat.

  1. Gomb

Különösen vastagabb anyagoknál vagy nagyobb gomboknál van jelentősége a gomb ruhától való távolságának. Ezekben az esetekben a gombot nem szabad nagyon „rászorítani” az anyagra, mert az egész ruhadarab használhatatlan lesz. Mutatom a trükköt!
Először jelöld meg a gomb helyét!



Utána kezdd el varrni a gombot a hagyományos módon, de mielőtt először „visszaöltenél” a gombba, vagyis odaszorítanád, tegyél rá egy fogpiszkálót!



Varrd oda a gombot (legalább 6-8 körben), majd húzd ki a fogpiszkálót!



A cérnát vidd a gomb alá (gomb és az anyag közé) és jó sokszor tekerd körbe a cérnát ad eddigi varratkon, majd varrd el. Készen is van!

Jó varrogatást mindenkinek!

E-mail Facebook Instagram