HŰSÉGPROGRAM
0
Lépj be a szuper hűségprogramba
Keresés

Hogyan varrjunk rugalmas anyaggal

Nem titkolom, hogy jersey mániás lettem az utóbbi időben. Nagyon sokoldalú anyag és kiváló gyerekruha varrására, hiszen rugalmas (ami nagyon fontos szempont egy örökmozgónál), jól tartja a formáját és puhaaaaa.

Sokan (mint én is korábban) tévesen azt gondolják, hogy lock gép nélkül nem is érdemes neki látni, pedig néhány apró módosítással az egyszerű varrógéppel is simán mehet a dolog.

1). Az első próba, amin át kell esni, kikerülni azt, hogy a gép „megegye” az anyagot, hiszen a jersey előnyes tulajdonsága a varrás során hátránya is. Ehhez kitalálták a „felső anyagtovábbító talpat”, melyen ugyan olyan fogazat található mint a varrógépen és ugyanolyan sebességgel mozgatja az anyagot felülről, mint a gép saját anyagtovábbító fogazata. Ezzel nem csak rugalmas anyagot, hanem több rétegű szövetet is könnyen lehet varrni. Ez lett nálam az univerzális varrótalp, mindenhez ezt használom.

IMAG4725

2)A tű kérdése: a „sima” tűvel való varrás során könnyen megsérülhet az anyag, ilyenkor apró lyukak keletkeznek rajta, emiatt fontos,hogy mindig a lekerekített végű stretch tűt használjuk ( a szabásmintát is ezzel rögzítsük az anyagra vagy használjunk nehezéket hozzá)

3)Az öltés: mivel a jersey egy rugalmas anyag, az öltésnek is annak kell lennie, ezért meg kell barátkozni a cikk-cakk öltéssel mely felépítése miatt képes együtt nyúlni az anyaggal. Az egyenes öltés ilyenkor nem alkalmas mivel „merevebb” és könnyen elszakad.

Az öltés szélessége 0,5-1,5mm, a hossza 2,5-3 mm között variálható (nekem jobban tetszik a kicsit „magasabb” öltés, ezért az 1,5 mm széleset használom). A cikk-cakk öltés másik előnye, hogy egyúttal eltisztázzuk az anyag szélét is, bár a jersey esetén nem annyira fontos, hiszen ez nem foszlik.

4). Varrás közben mindig ügyeljünk arra, hogy ne nyújtsuk  az anyagot, mindig támasszuk meg alulról.

5). Egy pár szó az ikertűről. Nagyon szép „professzionális” kinézetet kölcsönöz az otthon készített ruháknak anélkül, hogy fedőzőt használnánk a szélek felvarrásához. Egyszerűen szereljük fel, válasszuk ki az egyenes öltési programot és máris mehet a dolog.

IMAG4726

Ne aggódjunk, az ikertűvel végül rugalmas varrást kapunk. Egy hátránya van, hogy az anyag színén kell varrni, így ügyelni kell, hogy a felhajtás mindig kerüljön a tűk alá, de könnyen ki lehet tapintani az anyag szélét ahogy haladunk az öltésekkel. A végeredmény pedig ilyen lesz:

IMAG4727

6). És ne felejtsük el, hogy a vasaló a legjobb barátunk, mindig használjuk varrás előtt és utána is,hogy szép, lapos legyen az öltésünk (a fenti képen ez elmaradt és meg is látszik. :-)

És ennyi!! Egy pár trükk/tanács, hogy megkönnyítse a munkát, de végül a gyakorlat teszi a mestert és a sooook tesztelés :)

by Bióka 
https://sewingforfunblog.wordpress.com/

E-mail Facebook Instagram