Cikkek Összes kategória
Blog
Kapcsolat

Téli babatakarószett DIY

Amire szükséged lesz:
  • 1m pamutvászon
  • 1m minky/polár/wellsoft/babyplüss  tetszés szerint bármelyik
  • 1m közbélés vagy másnévez flíz
  • Cérna
  • Gombostű
  • Szabóolló
  • Varrógép és
  • Vasaló
A pamutvászon anyagokat minden esetben be kell avatnotok, mivel 100% pamuttartalmúak, ezért összemehetnek, és a színüket is engedhetik. Minél jobb minőségű a textil, annál kisebb az esélye ennek, de én mindig avatok. Az a tuti ;)

Pár szó az avatásról. Forró, minimum hatvan fokos vízben áztassátok a textilt, amig ki nem hűl a vízzel együtt (erre azért van szükség, hogy ha akar, hő hatására összemenjen) Utána öntsetek hozzá egy kis ecetet (ez a szín fixálása miatt szükséges). Aztán a legkisebb centrifugán fugázzátok ki. Gőzölős vasalóval, amig nedves, addig vasaljátok ki. Kész is, mehet a gép alá.
Első lépésként ki kell szabnotok  minden anyagból 2db téglalapot egy 75x100 cm-eset (ez lesz a takaró), és egy 45x30 cm-eset, plusz minden oldalhoz adjatok hozzá 1cm varrásszélességet.
Következő feladat a 3 anyag összetűzése lesz.
Minky anyag varrásáról tudni kell, hogy nagyon nyúlik varrás közben. Ezt úgy tudod kiküszöbölni, ha maximum 2 cm-enként letűzitek gombostűvel. Tudom aprólékos munka, de megéri, mert egyébként meg lehet bontani.Fontos a tűzési sorrend is. Én a következőképpen ajánlom. Először a pamutvászont szabd ki. A kiszabott darabot színoldalával fektesd a minky színoldalára. Gombostűzd össze 2cm -enként maximum. Ezután a ezeket fektesd a minky fonákoldalával a flízre. Ezt is tűzd össze. A képen láthatjátok a vászon fonákoldalát, a bélés anyagot és a kettő között pedig a minky van.Én most vastag steppelt flízt használok, nagyon  meleg, téli takaró készül.
Mehet a gép alá, talpszéllel körbe varrjuk.Ne felejtsétek el a kifordítónyílást sem. Én aluk szoktam kihagyni., kb 10cm es rés legyen. Ezen tudjátok kifordítani, és lesz belül a varrás és kívül a minta.Ha megvagytok a kiforditással is, a sarkakat vágjátok le, hogy szépen forduljon ki. Vigyázzatok, nehogy bele vágjatok a varrásba mert akkor lebomlik.Ezután készítünk ez díszítő varrást a színoldalon. Erre azért van szükség, hogy a bélést letűzzűk vele, hogy a későbbiekben ne csússzon és tekeredjen össze a takaróban. Én 2cm es távolsággal készítettem, de lehetne akár 5 vagy 10 cm is. Rajtatok áll, hogy tettszik jobban.A kifordítónyílást rejtett kézi öltéssel varrjátok be.
Szükség esetén gőzölős vasalóval vasalhatjátok.

Kész is van. Csodaszép lett. Ugye?
 
 

Mindenhol ott vagyunk, ahol Önök is

Le ne késse akcióinkat, kedvezményeinket!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!