Cikkek Összes kategória
Blog
Kapcsolat

Mit jelentenek a megfelelőségi tanúsítványok?

OKO-TEX Standard 100 – textileken nagyon gyakran előforduló tanúsítvány.

Az úgynevezett egészségvédelmi minimumkövetelményeket ellenőrzi. Teszteli a termékekben lévő vegyi anyagokat és meghatározott maximális értékeket. Ez a tanúsítvány nem tükrözi a gyapot termesztés és feldolgozás feltételeit. Biztos, hogy  jobb választás, de mégsem beszélhetünk BIO tanúsítványról.

Termékosztályok:
 
I – kisgyermekeknek 3 éves korig megfelelő textíliák
II – bőrrel közvetlenül érintkező textíliák
III - bőrrel nem érintkező textíliák
IV – többi textil termék

GOTS BIO minőségi bizonyítvány

Itt már egy valódi organikus BIO-bizonyítványról beszélünk. Ez a legelismertebb standard BIO textília. Garantálja a legszigorúbb Fair Trade (etikai) és környezetvédelmi követelmények betartását. Ellenőrzi az egész folyamatot, a gyapotnövény magtól egészen a konkrét termékig – BIO textília, BIO ruházat,.... Olyan organikus pamutról van szó, amely termesztésénél soha nem használnak peszticideket és más vegyszereket. Továbbá betartják a Fair Trade - méltányos kereskedelem szabályait, ami azt jelenti, hogy a pamut termelők és kereskedők megfelelő feltételekben és megfelelő jutalomért dolgoznak. Tehát semmiképp sem történhet kizsákmányolás. Továbbá a termék 
csomagolása és szállítása is ellenőrizve van. 2 fajta BIO-bizonyítványt ismerünk:

Organicaz anyag összetétele minimum 95% organikus pamut, csak 5% adalékkal, általában elasztánnal. Nem lehetséges, hogy az organikus pamut keverve legyen közönséges pamuttal vagy bármilyen más genetikailag módosított gyapot fonalakkal.  
 
 
Made with x % organic materials  – minimum 70% organikus pamut és a maradék lehet nem organikus adalék anyag, de itt is érvényes, hogy nem keverhető génmódosított fonalakkal. Ezenkívül maximum 10%  újrafeldolgozott vagy szintetikus anyagokat tartalmazhat.
 
 
Nálunk ez a két leggyakoribb bio-bizonyítvány. Léteznek még például Organic Cotton vagy inoTEX nevezetű anyagok. Most már tudja, mi rejtőzik az anyagjaink gyártásmódja ás magasabb ára mögött. 
 
Már csak Önön múlik, mit választ...
Mindenhol ott vagyunk, ahol Önök is

Le ne késse akcióinkat, kedvezményeinket!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!