Cikkek Összes kategória
Blog
Kapcsolat

Hogyan kell kezelni a PUL anyagokat?

Elsősorban meg kell említenünk, mi a különbség a PUL és a laminált pamut között, hogy meg tudjuk magyarázni a PUL miért drágább.

PUL  (Polyurethane laminated) - 100% poliészter kötött kelme, alulról vékony poliuretán réteggel laminált textil. Ez biztosítja az anyag vízállóságát. A klasszikus laminált anyagokhoz hasonlítva rugalmasabb, ezért nehezebb szabásokat is varrhat belőle, puhább és nem gyűrődik. Gépi mosásra alkalmas (60°C-ig), szárítógépben szárítható (50°C-ig)! Soha ne vasalja a laminált oldalon, csak a másik felén (gőz nélkül, alacsony hőmérsékleten). És ne használjon öblítőt.

Laminált anyagok – felső része klasszikus anyagból van (pl.pamut) és az alsó része  poliuretán réteggel van bevonva. Ez biztosítja az anyag vízállóságát. Nehezebb dolgozni vele mint a PUL anyagokkal. Egyszerűbb szabásokhoz ajánljuk. Mosás nem ajánlatos, csak vizes ronggyal (és mosószerrel) töröljük. Nem ajánlatos hajtogatni, ráncos marad. Ha mégis megtörténik, akkor tegye melegebb helységbe (ne ki a napra) és az anyag kiegyenesedik. Vasalható, de SOHA nem a laminált oldalon (gőz nélkül, alacsony hőmérsékleten).

Ennyit az elméletről és most térjünk át a gyakorlatra. Megvette a PUL anyagot és repdes az örömtől, hogy milyen szép dolgokat fog varrni, de valahogy nem sikerül:) 

Van néhány jó tanácsunk, hogyan lehet megszelídíteni.

A PUL anyag ragad a varrógép talpához. Ha Ön tapasztalt varrónő, már biztos van teflon vagy sorvezetős talpa. DE,... úgy is tud segíteni magán, hogy a klasszikus talpra festőszalagot ragaszt vagy sütőpapíron keresztül fog varrni.

A gombostűkkel csak óvatosan. Egy kicsi lyuk mosás után beheged, de inkább segítsen rajta Stylefix-el (ügyes segédeszköz, még beszélünk róla) vagy iratkapcsokkal. 

Amilyen anyag, olyan cérna. Ez itt is érvényes. Használjon poliészter cérnát és vékony tűt, legjobb lesz a 16/100-as.


És most befejezésül: mi mindent lehet varrni a PUL anyagból? Elsődlegesen pelenka varráshoz ideális. A textil nem enged át semmit és a bőr mégis lélegzik. Fantasztikusan fog mutatni egy csini esőkabát a PUL-ból. Emlékszik hogyan utálta gyerekkorában az esőkabátot, mert mindig megizzadt benne? Na ettől már nem kell félnie:) Említésre méltóak még a pelenkázó alátétek, szatyrok vizes pelenkára, ruhára (átpisilt vagy lehányt) és vizes fürdőruhára.
 
Ezentúl a PUL varrása sem lesz rémálom Ön számára:)
Mindenhol ott vagyunk, ahol Önök is

Le ne késse akcióinkat, kedvezményeinket!

Iratkozzon fel hírlevelünkre!